innerlijk evenwicht

LEVEN IN HET HIER EN NU

ADEMEN

Ik ga je nu in verbinding brengen met een van de belangrijkste en invloedrijkste dingen die er in je lichaam gaande zijn, te weten je ademhaling. Iedereen begrijpt dat het in díe zin belangrijk is, dat wanneer je het meer dan
5 minuten niet doet het meestal de dood tot gevolg heeft. Maar er zijn echt wel meer belangrijke dingen die met de ademhaling te maken hebben.
We hebben allemaal wel geleerd om je emoties onder controle te krijgen met je ademhaling. “Haal maar een paar keer diep adem” is ons van jongs af aan geleerd wanneer je zenuwachtig, kwaad, bang, verdrietig of agressief was.
En dat heeft alles te maken met je hormonale huishouding.
Vanuit de Hypofyse worden er andere hormoonklieren aangestuurd om
bepaalde reacties in het lichaam te veroorzaken.
Bijvoorbeeld: wanneer je
wordt aangevallen, wordt er adrenaline aangemaakt, zodat je snel kunt reageren, verdedigen of weghollen. Als je pas verliefd bent worden er stoffen aangemaakt die maken dat je de wereld als heel prettig ervaart. Wanneer je depressief bent andere stoffen. Als je kwaad wordt kun je bij jezelf merken dat je hart sneller gaat kloppen, je bloed sneller gaat stromen, je stem zich verheft en, als je kwaad genoeg wordt,  je erop wilt slaan. Maar dan moet je tegenstander ook weer niet te groot zijn, anders zal je je wel een keer bedenken en die kwaadheid alleen verbaal uiten. Waarmee ik wil zeggen dat je meestal wel invloed kan uitoefenen op aanvallen van kwaadheid. Je kunt altijd verschillende
keuzes kunt maken en wordt echt niet altijd wordt overmand door je emoties. Dat betekent eigenlijk dat je verstand en gevoel nog steeds gewoon werken, maar dat je er niet altijd naar luistert. Wanneer je een langere tijd in een sombere stemming verkeerd kan je ademhaling zo veranderen dat je geen innerlijke rust meer kunt vinden. Dit alles maakt dat het belangrijk is dat je, op de momenten dat je geest rustig is, hier gebruik van kunt maken door zelf je ademhaling te reguleren. Er wordt in de oude yoga gesproken over de regulerende ademhaling. Dit is een manier van ademen die je geest in staat stelt in korte tijd rustig te worden. Om een indruk te krijgen van de grote kracht van de ademhaling leer ik je de eerste en belangrijkste ademoefening die je overal en altijd kunt toepassen. Het maakt niet uit of je alleen bent of met velen en of je omgeving rustig is of onrustig.
Deze oefening brengt je in enkele minuten (terug) naar innerlijke rust.
Ga maar eens voelen wat deze eenvoudige oefening teweeg brengt.

ADEMOEFENING: DE NATUURLIJKE ADEMHALING

Bij alle ademoefeningen die je krijgt in dit boek geldt één belangrijk regel:
geforceerde ademhaling levert niets op. Dus als je benauwt of duizelig wordt, of je niet meer prettig voelt, stop dan de oefening en ga terug naar de voor jouw bekende ademhaling. Wacht tot je ademhaling weer is zoals je die gewend bent en ga dan eventueel door met de oefening. Doe de onderstaande oefening de eerste paar keer op een veilige plaats waar je niet gestoord kan worden.
Start met de Zuil van Licht oefening. Je zit op een rechte stoel, een krukje of in de yogahouding voor meditatie. Of je ligt lekker in bed. Wanneer je helemaal bent gevuld met licht en het licht schijnt om je heen richt je je aandacht op je ademhaling en op de ingang van je neus. Je ogen zijn gesloten. Je kin is iets aangetrokken naar je hals maar zo dat je hoofd nog steeds rechtop is.
Je kijkt, met gesloten ogen, naar de horizon. Als je ligt kijk je naar de hemel. Je mond is gesloten. Merk hoe de adem door je neus naar binnen en naar buiten stroomt.  Het puntje van je tong wijst richting je gehemelte of rust zacht tegen de plek net boven je voortanden. Bekijk als een Toeschouwer hoe de ademhaling zichzelf beweegt. Je hoeft er niets voor te doen of te laten. Laat de adem zichzelf ademen. Door er alleen naar te kijken zal je merken dat je adem na een poosje rustiger en langzamer wordt. In en uit door je neus. Misschien merk je dat je geest ook rustiger wordt en dat je minder gedachten krijgt. 
Maar misschien is dit voor jou helemaal niet zo makkelijk om te doen 
en word je er juist erg onrustig van. Je krijgt adem tekort en moet door je mond ademen. 
Dat betekent meestal dat je erg gewend bent om op een bepaalde manier 
te ademen en waarschijnlijk meestal door je mond. 
Als dat zo is blijf dan het eerste gedeelte van de oefening 
doen tot je ook makkelijk door je neus kan ademen.
Als dat gaat kun je verder gaan met de rest van de oefening.

Laat nu je adem een beetje langer worden bij de inademing  en dunner
en zachter bij de uitademing. Kijk er naar hoe het gebeurd.
Voel hoe makkelijk de adem in en uit gaat en altijd zonder probleem. 
Dus het lichaam blijft zichzelf ademen en jij kijkt "op een afstandje" mee.

Het is belangrijk dat je nog steeds zonder enige moeite blijft ademen.
Je bent de Toeschouwer die kijkt naar het lichaam dat ademt.
Verbeeld je nu dat er een open kanaal ontstaat van je neus naar het
midden van je hoofd, waarbij de lucht steeds makkelijk naar
binnen en buiten kan glijden. In via de bovenkant van het kanaal, uit via de onderkant. Moeiteloos vloeit de adem naar binnen en komt uit in het
midden van je hoofd in de Hypofyse en bij de uitademing vloeit het naar
buiten in je Zuil van Licht. Neem je hele lichaam waar zoals het nu ademt.
Je bent nu in je natuurlijke ademhaling en je kunt dit blijven doen en observeren zolang je wilt. Als je ligt kan je ook even lekker in slaap vallen.
Wanneer je voelt dat je wilt stoppen, open je je ogen maar je blijft
rustig in de meditatie en de ademhaling waarin je bent.
Dan ga je weer wat meer bewegen en als je wilt kun je lekker gapen en je uitrekken.

Extra:
Als je voor en na deze ademoefening je hartslag en je bloeddruk zou meten, zal je zien dat beiden rustiger zijn geworden. En dit is dan pas de eerste keer dat je de ademoefening hebt gedaan.
Door vaker te oefenen zal je lichaam sneller gaan reageren,
omdat het herkent wat er gevraagd wordt. 
Wanneer je tijdens de oefening je adem richt op of in de hypofyse
(in het midden van je hoofd) worden er in de hypofyse stoffen vrijgemaakt, die de geest kalmeren.